17 Jun, Monday
0° C
TOP

Legea antifumat a fost publicată în Monitorul Oficial

Vă spun sincer că mă bucura EXTREM de mult această veste!! 😀  Îmi cântă de bucurie plămânii, ochii, nasul, pielea, hainele…

Legea care interzice fumatul în spațiile publice închise a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în termen de 45 de zile, respectiv pe 16 martie 2016.

Mulțumesc președintelui Iohannis și CCR-ului, și tuturor celor care au susținut-o și au votat-o!!

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților,

 • fumatul este interzis în “orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
 • interzicerea fumatului în spațiile de la locul de munca și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.
 • Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat ți private.

Fac excepție

 • celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.
 • camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții:
 1. să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise,
 2. să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă,
 3. să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea și stingerea incendiilor
 4. să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: “Cameră pentru fumat”, “Loc pentru fumat”.

Legea interzice și comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare și cele de învățământ, de stat și private, precum și vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi și cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amenda contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

(sursă www.hotnews.ro)

Așadar…să vă vedem dragi fumători și dragi și mirositoare pub-uri, baruri, cafenele, restaurante…

Gata cu ochii înlăcrimați, gata cu hainele “scrumieră”, gata cu gâtul uscat, gata cu nasul iritat, gata cu vorba printre dârele de fum, gata cu mâinile mirosind a fum chiar dacă nu ești fumător, gata cu fumul în mâncare, gata cu evitarea localului preferat din cauza fumului prea gros, gata cu “nu dai te rog drumul la aerul condiționat că nu mai pot sta în fumul lui X și Y?” !

Acum suntem curioși cum se vor adapta localurile tîrgumureșene…Hmm? O să pună lămpi de încălzire pe terasă, în curți, trotuare pentru ai lor fumători clienți? Vor reuși să respecte toate cele enumerate mai sus? Vor avea mai puțini clienți? Lor de asta le este teamă, nu?

Sincer, de mine să vă feriți!! Dacă văd că nu se respectă vreuna dintre condiții, poză fac -> sun poliție -> fac public -> fac scandal!! Cine mă știe…știe că nu glumesc!!

Vreau să văd schimbarea, vreau să simt schimbarea!!

Până atunci dragilor, ieșiți, fumați la căldurică și unde vă taie pe voi cheful 🙂

J’ai Bistrot, 44th Street, Old City Pub, Office, L’esquina, Morpheus, Mini Cafe & Wine Bar, Piaf Cafe, Zanza, La Frog și multe alte, v-ați pregătit “teritoriul”? 😀

Comments (5)

 • Ali

  Bravo, ti-ai expus toate fustrarile intr-un articol 🙂

  reply
  • Carmen

   Crezi? :))) nu este o mustrare ci un succes al nostru, al nefumatorilor, castigat! Mua ha ha gen

   reply
 • Si eu o sa reclam fara remusacare daca vad vreo abarete 🙂

  reply
 • Buna. Daca o incapere are un tavan si un singur perete, adica are un perete rotund este spatiu public inchis?

  reply
  • Spatiul inchis este definit drept acela care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti.

   Fiind un perete rotund problema se poate rezolva usor cu ajutorul geometriei, spatiul se poate introduce intr-un patrat/dreptunghi imaginar si se poate afla pe cati “pereti” se intinde acesta.

   Sigur problema este una interpretabila, dar eu asa o vad dupa cativa ani de arhitectura, depinde de persoana care interpreteaza.

   reply

Post a Comment