Târgu Mureş
11 Sep, Wednesday
15° C
TOP
forma

Out in ianuarie: Festivalul de artă FORMA la Târgu-Mureș!

Yay, vești bune: luna ianuarie a fost îmbogățită cu o nouă doză de artă prin revenirea festivalului FORMA la Târgu-Mureș!

În urma câștigării unui grant prin programul ”Zilele Culturii Naționale 2021” organizat de Ministerul Culturii, 3g HUB, în parteneriat cu K’arte și Noiseloop Studio, vor organiza, în perioada 15 – 31 ianuarie 2021, cea de-a doua ediție a festivalului FORMA.

Concepută ca o ediție atipică pentru vremurile pe care le trăim, FORMA 2 se va desfășura sub sloganul Cultural Local! și se va concentra pe celebrarea artiștilor și a oamenilor de cultură care au îmbogățit prin activitatea lor orașul Târgu Mureș. 

Programul FORMA 2:

1.   30 ianuarie 2021: Realizarea unei instalații de lumină în spațiu public intitulată ”LUMI.NATIV” de către artistul Lucian-Emilian Matei – un motiv tradițional compus în perspectivă și alcătuit din șapte structuri de metal și lumină led la o distanță de aproximativ trei metri una față de cealaltă. Interiorul structurilor din metal, “calea” sau “tunelul”, este luminată de un tub difuz de lumină led neutră. În interiorul acestuia, respectiv pe sub cele șapte structuri, se pot deplasa câte două persoane simultan și pe același rând. Ocazional, compoziția de lumină a celor șapte structuri se recompune prin diverse treceri tacticoase, sporadice sau prin pulsații succesive de lumină. Lucrarea va fi amplasată temporar într-o locație pe care o vom anunța ulterior și va rămâne în patrimoniul cultural al Târgu Mureș, amplasarea definitivă a acesteia fiind decisă de autoritățile locale după încheierea proiectului.

2.  24 ianuarie 2021: Prezentarea colecției Etnografia – colecția cuprinde piese de costum popular de o vechime considerabilă, portul popular al diferitelor zone etnografice de pe teritoriul României, atât românești cât și aparținând minorităților naționale. Prezentarea costumelor va fi coordonată de Alexandra Luca și va avea loc într-un spațiu neconvențional, în stilul prezentărilor marilor case de modă internaționale, muzica live fiind asigurată de un duo format din DJ-ul Thomas Axinte și violonistul Adrian Cioată.

3.  Realizarea și difuzarea a două videoclipuri de către Radu Bălaș, proprietarul brandului și al canalului de youtube ”Old Romania” – într-un exercițiu de promovare a culturii române și a efortului academic, materialele rezultate permit asimilarea unor informații importante despre anumite subiecte ample din istoria României:

–     Povestea ciorbei la români – Va prezenta dovezi arheologice ale consumului de supe şi ciorbe, definiţia şi provenienţa cuvântului ciorbă în limba română, apariţia ciorbei în spaţiul românesc odată cu intrarea trupelor de spahii pe acest teritoriu, tipuri de ciorbe şi de înnăcrire, menţionări ale ciorbei în cărţi de bucate ale secolului al XIX-lea şi expresii în limba română care conţin cuvântul „ciorbă”. (24 ianuarie 2021)

–    Cele 12 invenții ale lui Henri Coandă – Cunoscut mai ales pentru realizarea primului avion cu reacţie şi a decoperirii Efectului Coandă, el mai este autorul unor invenţii mai puţin cunoscute, dar extrem de interesante: lemn-betonul, cisterna din beton, blocuri-piramidă, sistem de desalinizare a apei de mare cu ajutorul energiei solare, dispozitiv de detecție a lichidelor în sol, sistem de transport în tub, sania cu reacție etc. (28 ianuarie 2021)

4.  ”in.Vitro” – realizarea, în vitrina galeriei Camera K’Arte, a două expoziții și a unui performance online, curatoriate de Eliodor Moldovan, care vorbesc despre identitate din perspectiva contextului, a timpului și a locului în care trăim. Cei trei artiști, formați în perioade diferite, pun în discuție nu doar diferențele generaționale ci mai ales felul în care aceștia se raportează, radical diferit, la concepte precum identitate, apartenență, comunitate, trecut, prezent și viitor.

–       Simion Moldovan – expoziție la fereastra galeriei Camera K’Arte (15 – 20 ianuarie 2021);

–       Gábor Hunor Veress – expoziție la fereastra galeriei Camera K’Arte (22 – 27 ianuarie 2021);

–       Oproiu Nicolette – performance online We play ourselves din Camera K’Arte (29 ianuarie 2021).

5.  31 ianuarie 2021: Realizarea și difuzarea online a filmului de scurt-metraj ”Un loc mai bun”. Scenariul, publicat pe platforma liternet, este scris

de Andi Gherghe; tot el va semna și regia filmului, cele două personaje fiind interpretate de actorii Csaba Ciugulitu și Cristi Bojan. Filmul va dezbate o problemă națională într-un context local, tragic și comic în același timp.

6.  24 ianuarie 2021: Prezentarea online a înregistrării spectacolului Mihai Viteazul, de Székely Csaba, regia Andi Gherghe, produs de 3g HUB (24 ianuarie 2021) – filmarea spectacolului a fost realizată de un studio profesionist cu 3 camere la calitate Full HD. Puternic contestat de politicienii locali care nu l-au văzut (doar din cauza afișului), spectacolul prezintă, în cheie comică, ascensiunea și decăderea domnitorului muntean în contextul primei uniri a celor 3 principate.

Toate evenimentele vor fi transmise online. Vă invităm așadar să rămâneți conectați la paginile de facebook și youtube ale organizatorilor și partenerilor pentru a beneficia de experiența FORMA 2.

FORMA 2 – Cultural Local

Organizator: 3g HUB

Parteneri: K’Arte și Noiseloop Studio

Sponsor: REEA

Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Post a Comment