Târgu Mureş
15 Jul, Monday
30° C
TOP

Pozitia Copilului

Am fost şi eu azi la poziţia copilului la cinema Arta. Cum nu mă pricep să fac neapărat recenzii de filme nu o să vă plictisesc cu poveşti prea lungi despre cât e de minunat e că habar n-am dacă e un film fain, nu ma pricep la actori , singurul lucru pe care-l pricep de la un film e povestea. e buna sau nu.

Dar pot să vă spun că probabil ar fi o carte foarte bună. Din care ai putea învăţa destul de multe. Tot filmul are 3 scene esenţiale: Începutul cu cheful, mijlocul cu martorul şi nora şi sfârşitul acasă la victimă.  Dar povestea din aceste scene are o rezonanţă enormă în viaţa noastră de zi cu zi. Pentru cei care au priceput că e vorba despre cum să dai o şpagă să pună mâna să citească Povestea Porcului sau Făt Frumos şi  merele de aur. După ce înţeleg basmele astea să treacă la poveşti mai evoluate.

În primul rând povestea se centrează pe mamă. Ea e personajul cheie , care nu se dă în lături de la nimic pentru a-şi ajuta copilul.  Nu e nici condamnabil nici nelalocul lui. Orice mamă normală din lumea asta ar calca pe cadavre pentru fiul ei. Fără nicio remuşcare.

Modul în care sunt totuşi prezentate personajele, acţiunea şi substraturile m-au surprins într-un mod foarte plăcut, pentru un film românesc. Cele 3 lecţii ale filmului sunt în ordinea numerelor de pe tricou:

 1. relaţiile, networkingul. Orice om de succes nu e de succes suficient fără relaţiile  potrivite cu oamenii potriviţi. Pe lângă relaţii mai ai nevoie de cultură şi educaţie şi de puterea financiară care să le susţină pe celelalte.
 2. Nimic nu e mai presus decât dragostea de mamă. Absolut nimic.
 3. Orice om are un suflet. Cu aşteptări, cu vise, cu drame.

Şi o concluzie a mea personală Întodeauna peştele cel mare , îl papă pe cel mic.

Scena cu martorul e cea mai bună scenă de negociere pe care am vazut-o într-un film şi ar merita dedicată o postare separată.

Dacă îl recomand? îl recomand persoanelor inteligente care au şi ceva cultură.  Finalul mi s-a părut sec, dar după ce l-am rumegat un pic mi-am dat seama că de fapt nu mai era nimic de spus.

Comments (3)

 • carmen

  Finalul e tipar filmelor europene Mihai iar filmul e chiar foarte bun ! Romanul s-a obisnuit cu filmele ” pac pac “, explozive, scene 18 ani interzis, comedii ieftine si filme usor de “rumegat” pentru creier !

  reply
 • Viorel Bulsa

  Ai zis ca nu o sa mai mergi la cinema Arta ca e nasapa si ca e rau si ca merg numai saracii. Ai saracit ?

  reply

Post a Comment