Târgu Mureş
30 May, Thursday
14° C
TOP

Prima cafenea din Mureş

Sunt convins că o să-mi săriţi în cap 90% din cititorii acestui blog dar vă spun cât se poate de sincer că în acest oraş n-am avut nici o cafenea.  Dacă puteţi să numiţi una cu măcar 5 branduri de cafea poate că vă cred. Cum zicea Mişu(vă zic eu imediat cine e Mişu) am avut baruri cu cafea. True

Aşa printr-un concurs de împrejurări(m-a sunat Bogdan de la Zile şi Nopţi) am ajuns şi eu la Maris Cafe. E situată exact sub restaurantul Maris din 7 Noiembrie(fosta cantină TCM).  locul nu e cine ştie ce.. frumos drăguţ dar nu e chiar cel mai important lucru, pentru că la Maris mergi ca să bei cafea. Atât.

Acolo se găsesc cam toate tipurile importante de cafea şi nu sunt la preţuri de Plaza sau Hilton. O cafea normala obişnuită gen Lavazza , Doncafe sau altele ce sunt pe acolo e pe la 5 lei, o cafea originală  Arabica de  un singur soi cam între 8 şi 20 de lei. Preţuri zic eu normale. Dacă de exemplu Jamaica Blue Mountain e la 20 de lei , iar wikipedia zice că asta e mama şi tata cafelelor mă gândesc că o fi ok. Kona Cafe e 8 lei…  Da normal, că fiind o cafenea care se respectă este una din cele 5 locaţii din toată România care vine cafea din caca de pisică Indoneziană , Kopi Luwak. Şi aia e scumpă… 95 de lei. Sortimente de cafea sunt vreo 15 dar nu stau sa vi le enumăr pe toate aici.

Acuma vă spun sincer că nici nu mă gândeam că îţi trebuie atâtea cunoştinţe pentru a bea o cafea…. şi că sunt atâtea chestii tehnice. Dar pentru asta îl găsiţi pe Mişu zilnic acolo. El e cam tot barman/owner/manager/ospătar iar dimineaţa îl mai ajută soţia iar după – masa ficele.  Ideea e că el ştie cam tot despre cafea. De la cum se prepară la cum se bea… plus istorie.Cred că dacă mergem 20 de oameni acolo şi cerem fiecare 20 de capuccino… foarte puţin probabil să ne ofere la toţi acelaşi lucru. Stă de vorbă cu noi … şi în funcţie de perioada zilei şi ce ne place ne face cafea.

Are o mulţime de varietăţi de prezentare ale cafelei. de la Ristretto , espresso, french press până la tot felul de latte , cappuzino şi tot ce vă trece prin minte. Dar să ţineţi minte cafelele Original Single Blend(alea de mai sus) se beau doar espresso sau French Press, pentru că la fel ca la  un vin bun sau la un wisky bun nu adăugăm Cola.

Alte produse mai găsiţi pe acolo Sticla de Jack la 110 lei, bere şi ceva brandy şi cognace foarte rare dar principalul e Cafeaua.

Dimineaţa este ofertă la Espresso la 2 lei, sau Cafea French Press plus croissant 5 lei.

În rest eu vă recomand când mergeţi să fie amiază sau după masă şi dacă e loc să staţi la bar. Pentru că va fi poate prima dată în acest oraş când veţi vedea ce înseamnă servicii la Bar. Eu vă zic … e riscul mare să intraţi cu bani acolo şi să plecaţi cu datorie pe caiet la Mişu. Că aşa vă povesteşte şi vă îmbie…. că uitaţi de voi.

 

Poze am pus pe Facebook.

 

Comments (4)

 • Bogdan

  Deci am avut dreptate cand te-am sunat 😀

  reply
 • mihai

  am colaborat cu el pe cand era la Marisrom ( nu stiu daca inca mai activeaza ) dar omul chiar stie meserie in ale cafelei….trebuie sa ajung si eu pe acolo 😀
  mersi de “reportaj” ca altfel nu stiam de cafenea 😀

  reply
 • Dorin

  ar fi utila o harta… zic eu

  reply

Post a Comment