Târgu Mureş
10 Sep, Tuesday
17° C
TOP

Recomandarea Săptămânii: G.I. Joe Retaliation

Deși aproape nici unul dintre personajele originale nu au rămas în distribuţie, G.I. Joe: Represaliifilmul de acţiune ce rulează de astăzi în cinematografele noastre – continuă să ducă mai departe spiritul primului film G.I. Joe: The Rise Of Cobra îmbrățișând cu veselie vehicule mari, arme uriaşe şi un iureş de explozii şi efecte speciale pline de steroizi. Represalii, nu este un film deosebit de inteligent sau unul cu personaje foarte convingătoare dar – fără nici o ironie – ar putea avea ca motto unul din sloganele personajului negativ: “America likes the guy who blows stuff up.”

Organizaţia malefică Cobra şi maestrul ei în deghizări, liderul  Zartan, pozează acum ca şi președinte al Statelor Unite folosindu-şi astfel puterea pentru a crea planuri care mai de care mai interesante de dominare a lumii. Planurile lui Zartan se mişca destul de rapid şi într-un act de ”bunăvoinţă” el încearcă să elimine singura autoritate în stare să-i ţină piept : trupele speciale G.I. Joe. Doar că planul nu se potriveşte perfect cu realitatea. Astfel în urma atacului mişelesc pe care acesta l-a plănuit, supravieţuiesc câteva personaje G.I. Joe – mai puţin cunoscute de noi – printre care şi Roadblock (Dwayne Johnson), Lady Jaye (Adrianne Palicki) şi Flint (D.J. Cortona). Şi ia ghiciţi ce le trece prin cap celor trei ultra militari: (nu, nu un glonţ) ideea îndrăzneaţă de răzbunare, mai exact de … Represalii.  În timp ce trioul încearcă să îşi croiască drum spre casă pentru a descoperi de ce unitatea lor a fost ştearsă de pe suprafaţa pământului şi pentru a plănui răzbunarea mult dorită, Comandantul Cobra este eliberat din închisoare de către Storm Shadow.

Snake Eyes – care nu a fost prezent în momentul atacului asupra unităţii sale – îl urmăreşte pe Storm Shadow pentru a putea duce la bun sfârşit răzbunarea pentru omorârea maestrului său.

Trebuie să fac o mică paranteză aici şi să spun că personajul Snake Eyes are parte de o poveste cu totul separată de ceilalţi protagonişti, de parcă ar avea propriul său film mai mic, și am să admir aici puritatea caracterului. El însuşi este o piesă interesantă a filmului, un personaj lipsit de faţă, fără voce, și o cu o personalitate ce merge dincolo de a fi “foarte misterios”.

Când supravieţuitorii îşi dau seama că preşedintele SUA a fost înlocuit de o sosie doar pentru că impostorul foloseşte ticuri verbale diferite, îţi dai seama că nu te mai afli pe un teritoriu verosimil, ci într-o fantezie ce este ecranizată după o linie de jucării ale anilor 80. Între timp, ei sunt transformaţi în proscrişi internaţionali şi realizează că pe umerii lor stă misiunea de a reabilita renumele echipei.  Şi nu doar atât, căci întreaga lume este ameninţată să devină sclava organizaţiei Cobra, dispusă chiar să folosească arme nucleare pentru a-şi realiza planurile malefice. Eroii noştrii vor apela pentru ajutor la Joe Colton (Bruce Willis), unul din personajele ce au pus bazele acestei organizaţii secrete G.I. Joe şi protagonistul unora dintre cele mai amuzante momente ale filmului. De partea estetică a filmului se ocupă de această dată Adrianne Palicki într-un rol ce uneori nu prea îi lasă pe bărbaţii din sală să îşi dezlipească ochii de la ecran, mai ales atunci când la o recepţie îmbracă o rochie de seară  . . . roşie. Rochie care cu siguranţă îi dă şi ceva puteri paranormale, pentru că astfel nu îmi explic rapiditatea cu care scapă din locul ăla împânzit cu agenţi secreţi.

Pentru amatorii de filme pline de adrenalină – care nu vor prea mult conţinut sofisticat – G.I Joe Represalii ar putea fi o idee bună de weekend.  Filmul arată foarte bine, este ritmat, iar câteva secvenţe fantastice sunt în stare să te facă să îţi ţii respiraţia. Una din ele o poţi vedea chiar şi în trailerul filmului: lupta ninja cu săbii de pe cel mai accidentat perete muntos pe care l-ai văzut vreodată.  Chiar dacă G.I. Joe Represalii s-a lăsat aşteptat cu nouă luni mai mult decât era programat iniţial, fiind amânat până în această primăvară pentru a se pune la punct câteva probleme ale scenariului şi pentru post conversia în 3D, sequelul are tot ce vrei în materie de efecte speciale şi cadre spectaculoase de acţiune, dar probabil rămâne la fel de neconvingător din punct de vedere al veridicităţii poveştii. Din fericire, filmul nu lasă chiar de tot garda jos, având pe unele locuri chiar şi caractere cu personalitate, iar în privinţa asta singurul de remarcat – în afară de Snake Eye (Ray Park) – este Dwayne Johnson, ale cărui replici fac o treabă fantastică în a spune jumătatea lui de poveste.

Află ultimele noutăţi despre filmele şi predicţiile din industria cinema: Totul Despre Filmele Noi.

Post a Comment