Târgu Mureş
08 Sep, Sunday
13° C
TOP

Recomandarea Săptămânii: Trance

Ziua de 10 Mai marchează lansarea în cinematografe a o serie de filme ce ar putea liniştit să te ademenească – asemenea unor sirene frumoase – în toate cinematografele noastre. De la remake-ul clasicului film de groază Evil Dead până la continuarea sci-fi a lui JJ Abrams, Star Trek Into Darkness, această lună are cel puţin 4 filme ce vor face vâlvă în boxoffice şi în minţile noastre. Astăzi o să încerc să vă prezint unul din puţinele filme ce nu se încadrează neapărat în această categorie şi asta nu neapărat pentru că nu este un film bun.

Regizorul Danny Boyle a trecut de la filme ieftine sci-fi despre zombie, la thrillere de acțiune, pentru ca mai apoi să ajungă la regia Jocurilor Olimpice 2012 din Londra, fiind probabil regizorul cel mai versatil din industria cinematografică. Iar cu noul său film Trance – tradus de către distribuitorul din România Capcana Minţii – regizorul nu dezamăgeşte, Trance fiind un film destul de realist ce îşi îmbină latura ştiinţifică cu cea a progreselor din domeniul psihologiei.
Atunci cand un amator de artă care vinde lucrări la licitaţii, încurcat cu mafia, îşi alătură forţele cu ale unui hipnoterapeut pentru a putea recupera o pictură de valoare furată, graniţa dintre dorinţă, realitate şi hipnoză devine tot mai subţire, miza aflată în joc urcand mai sus decât şi-ar fi imaginat cineva.
Trance începe exact ca un film tipic despre un jaf, dar continuă ca un film psihologic bun, în care manipularea este cuvântul de ordine. Protagoniştii producţiei, sunt prinşi într-un puzzle al sugestiilor mentale şi într-o oarecare măsură, al introspecţiei, toate astea fiind realizate destul de haotic, în aşa fel încât totul să devină destul de înfricoşător. Veţi înţelege din film că, din punct de vedere clinic, e posibil ca în loc să extragi informaţii din mintea unui client prin hipnoză, să poţi la fel de bine, introduce informaţii. Un fel de Inception bazat pe alte teorii psihologice. Această sugestionare a unei persoane prin hipnoză, poate să ducă la transformarea radicală a subiectului. Iar această metodă folosită în sens negativ, devine în film, forma supremă de manipulare. Filmul Trance are o alternanţă între realitate şi sugestie hipnotică, care o să te cam lase mască, chiar de mai multe ori pe parcursul filmului. Pelicula însă, străluceşte la capitolul acţiune, având un montaj destul de alert, scene întortocheate, o bandă de infractori ce pune la cale furtul unui tablou de Goya în valoare de peste 25 de milioane de euro şi un terapeut sexy şi interesant, interpretat de Rosario Dawson – angajat să trateze amnezia protagonistului (James McAvoy) – care va scoate la suprafaţă cele mai întunecate aspecte ale minţii lui Simon. Sunt sigur că iubitorii de artă îşi vor clăti ochii cu seria de tablouri celebre ce apar adunate toate în Capela Ronchamp din visul protagonistului principal. Rosario Dawson a reuşit să se ridice la înălţimea personajului ei – care reuşeşte să se joace cu toţi bărbaţii din jur – iar pe lângă asta, găsim în complot şi o mică justificare pentru nudul frontal al actriţei. Până la final, sunt sigur că te vei întreba dacă Simon (James McAvoy) este cu adevărat protagonistul poveştii, ţinând cont aici de faptul că construcţia filmului îţi va distrage atenţia de la adevăratul personaj principal. Aceasta este forma prin care însuşi regizorul Danny Boyle îşi manipulează spectatorul.  James McAvoy rămâne acelaşi actor bun si impulsiv, cu trăsături exagerate atunci când încearcă să scoată în evidenţă unele sentimente extreme, iar producţia Trance cu siguranţă are parte de aşa ceva.

În concluzie, producţia lui Danny Boyle, este un film bun, dar pe alocuri greu de rumegat, un film care îţi va lua neuronii şi îi va pune la muncă, având parte de un scenariu complex ce îşi găseşte rezolvarea de abia în actul final, act ce te va lăsa cu un mare semn de întrebare.
Vei vrea să vezi Trance, dacă îţi plac thrillerele psihologice care te pun pe gânduri, dacă îţi plac poveştile întortocheate despre consecinţele acţiunilor noastre şi un complot ce are cu adevărat un final neaşteptat. Şi când la final o să te gândeşti că tot acest haos artistic vizual, a fost doar pentru a manipula pe cineva prin plantarea unor ideii în timpul hipnozei, o să îţi dai seama că aceeaşi idee ai mai văzut-o undeva.

Află ultimele noutăţi despre filmele şi predicţiile din industria cinema pe: Totul Despre Filmele Noi.

 

 

Post a Comment