Târgu Mureş
15 Jul, Monday
29° C
TOP

Si Dj-ul e artist….

Luni am avut o ora libera şi am zis să-l sun pe Shiver să stăm la o poveste despre muzică… muzica electronică. Mă ştiţi că nu-s prea mare fan şi nici prea priceput dar sunt suficient de open-minded ca să încerc să înţeleg. Cam asta am înţeles eu din discuţia cu el….

Despre DJ shiver nu vă pot spune exagerat de multe lucruri… eu îl cunosc din liceu când punea muzică în pauze la Electro(Liceul Electromureş)dar el îmi zice că pasiunea s-a născut înaintea liceului. Provine dintr-o familie de dansatori profesionişti şi, zice el, era culmea ca să nu aibă ritmul în sânge. Momentan studiază Topografia la Cluj însă preocuparea principală a lui e muzica.

Dintre Dj-ii mureşeni e probabil cel mai consacrat. Dar şi în lumea asta a DJ-ilor la fel ca la bloggeri puţini sunt cei care câştigă bani exclusiv din asta. Aşa că momentan e pe minus. Participă la festivaluri, la turnee , pune muzică oriunde se poate singurul câştig fiind aprecierea oamenilor. Însă pe viitor planul e să ajungă mare… foarte mare. Vă spun sincer că o spune cu aşa o convingere încât transmite cu toată fiinţa lui că nimic nu îl va opri să ajungă mare. Rar m-am întâlnit cu oameni care să-mi inspire o astfel de încredere.

Despre muzica techno mi-a ţinut şi o mică istorie. Cum a apărut în Germania în 77  după care curentul a fost adoptat în SUA şi a reapărut prin anii 80-90 înapoi în Europa- Germania. Cum zice şi el… atunci când vrei să faci ceva fie şi meseria asta de DJ – Cunoaşte-ţi istoria!-. Este valabilă în orice meserie… Interesantă abordare.

În rest am aflat o mulţime de curiozităţi despre el şi muzica lui care luate aşa ca un necunoscător al acestei lumi mi se par fascinante:

 • Setul de piese cu care vine în club cuprinde undeva la 450 de piese. Nu pare foarte mult dar dacă luaţi în considerare că în două ore foloseşte cam 100 de piese …. sunt destul de multe.
 • Foarte multe piese din cele care le foloseste el sunt exclusive pentru a fi mixate de el aşa că e foarte probabil să nu le găsiţi niciunde pentru download
 • El nu e producător. Adică el nu compune şi creează piese. El le mixează… ia piese gata facute şi le Amestecă într-un mod plăcut astfel încât nu există două reprezentaţii la fel…
 • Contrar tuturor aşteptărilor nu prea câştigă bani din muzică dar nici nu se lasă. Zilnic ascultă cât de multe piese din care alege foarte puţine care le adugă în set.
 • Deşi după mine muzica techno e asociată cu tot felul de droguri , el îmi zice că te poţi distra la fel de bine şi fără. E living proof dacă vreţi….
 • A mixat la Peninsula 2011, a mixat la Fusion Festival la Sibiu 2011, a mixat în cluburi din Mureş şi din ţară.
 • Fiecare mix îl face spontan la faţa locului în funcţie de petrecere sau reprezentaţie.
 • Următorul mare eveniment la care o să participe în curând este CBU Spectacular Show de la Sibiu. Va Mixa alături de DJ Tomcraft şi Horace Dan D.

Cam aste e pe scurt….

În rest mie mi-a plăcut cum a analizat condiţia sa de DJ: Îl parafrezez pentru că nu mi-am notat exact… ” A mixa muzică e ca un bolovan care trebuie să-l târâi zi de zi dupa tine iar când se termină drumul acolo începe cu adevărat cariera ta de DJ”…. Frumos. În acelaşi timp e dispus să mănânce coji de pâine şi să se chinuie cu traiul dar să facă doar ce-i place. Ceea ce pentru mine intră în categoria artistit şi îşi câştiga dacă vreţi respectul meu…

Aşa că puteţi să-l vedeţi în fiecare dumincă dimineaţa la after party în Avi Cola începând cu 04.00 sau pe data de 22 octombrie la Sibiu unde se pare că va mixa pentru cel mai numeros public din cariera lui. Sunt aşteptaţi 10 mii de oameni…

Cam asta ar fi despre Shiver si muzica electronica. pareri?

PS: Uitaţi-vă în filmuleţ cât de  mulţi oameni sunt în public… mă gândesc că totuşi face el ceva bine din ce face 🙂

Comments (2)

 • catalin heghes

  invata sa folosesti si virgulele in textele tale si poate atunci o sa se inteleaga ceva din ce scrii.

  reply

Post a Comment