Târgu Mureş
28 Sep, Thursday
17° C
TOP

SZIGET 2017 – Ziua 7

Din momentul în care am coborât din trenul care duce aproape de intrarea în festival, am observat tot felul de semne care anunțau faptul că festivalul e pe sfârșite: numărul mic de oameni care mergeau spre intrarea în festival, numărul mare de oameni cu ghiozdane de călătorie în spate, părăsind festivalul și timpul scurt de așteptare la poarta de intrare în festival, astea fiind doar câteva. În orice caz, noi eram determinați să ne bucurăm de ultima zi a acelui mai mare festival la care am participat amândoi până acum.

Goana după ștampile

Pliantul cu informații despre festival, pe care orice participant îl poate lua din diverse puncte ale festivalului, este sub forma unui pașaport de szitizen. În el sunt programele fiecărei scene, a tuturot activităților și a câtor și mai câtor alte lucruri care se întâmplă pe insulă. Pe lângă toate astea, două dintre pagini sunt rezervate obținerii de ștampile din 22 de locații diferite din festival. Cei care reușeau să le obțină pe toate, primeau titlul oficial de szitizen. Noi, pentru că tot timpul am fugit de la un concert la altul, am ajuns să lăsăm activitatea asta pentru ultima zi. Evident, am eșuat lamentabil. :)) Din 22 de ștampile, noi am reușit să strângem 11, adică exact jumătate. Poate vom avea mai mult noroc la anu’!

Birdy, concert perfect pentru Sala Palatului

Iar acum să dau niște explicații pentru subtitlu. Așteptam cu nerăbdare concertul ei, ca să fiu sincer mai ales pentru a auzi-o pe tânăra artistă cântând melodia Skinny Love, deoarece pentru mine e unul dintre cântecele alea de care te leagă anumite amintiri, dar nu am reușit să rezist până să-l cânte.

 

De ce? Pentru că am realizat că nu e un concert potrivit pentru un festival de muzică în aer liber. Mi-a provocat o stare de amorțeală dusă până la somnolență, ori eu nu cred că e ok să simți asta la un festival, unde ai nevoie de toată energia de care dispui. Am spus Sala Palatului, referindu-mă la o sală de concerte, pentru că eu cred că show-ul ei s-ar potrivi ideal într-un astfel de spațiu de spectacol.

Alt-J, prea multe gafe ale organizatorilor

S-o spun pe șleau, concertul a avut de pierdut pe plan calitativ din cauza unui număr destul de însemnat de probleme cauzate de neatenția organizatorilor. Trio-ul britanic și-a făcut treaba exemplar, așa cum a făcut și la Electric CastleDiferența a fost că la EC, și organizatorii și-au făcut treaba profesionist.

Pe de-o parte, ora programată concertului a fost una nepotrivită, fiind încă prea multă lumină afară ca show-ul de lumini al trupei să fie cu adevărat spectaculos, acesta fiind unul din elementele principale ale spectacolului lor per ansamblu. Pe de altă parte, problemele tehnice au fost prea multe pentru reputația superioară a festivalului: probleme de sonorizare, de redare a înregistrărilor video pe ecranele scenei și de reglaje la echipamentul trupei, probleme care încercau a fi rezolvate în mijlocul interpretării unor melodii. Stângăcii care mi s-au părut prea amatoricești. A fost un concert reușit, dar ar fi putut să fie perfect dacă nu existau stângăciile acestea.

De Staat, cel mai spectaculos concert de la Sziget 2017

Din punctul meu de vedere așa a fost! Felul în care a reacționat publicul și energia degajată de cei prezenți, plus modul aparte în care trupa a relaționat cu publicul au fost toate elemente care au contribuit la spectaculos. Desigur, liantul elementelor enumerate anterior a fost rock-ul progresiv destul de ciudat, cântat de ei. Poate sunt subiectiv, având în vedere că de o vreme De Staat sunt obsesia mea în materie de muzică.

Dimitri Vegas & Like Mike, end show

Ca și în cazul Major Lazer, nu mă voi pronunța în ceea ce privește muzica, deoarece nu pot rezona cu EDM-ul, dar în ceea ce privește show-ul de ieri, pot doar să spun că a fost WOW: efecte pirotehnice continue pentru o oră și jumătate, foc de artificii la sfârșit și un public extaziat. Cu alte cuvinte, sfârșitul festivalului a fost pe măsura celor șapte zile de festival: cât se poate de spectaculos!

Și-așa c’est fini la comédie! Un festival cu de toate, iar până la urmă ăsta este și conceptul pe care el se bazează: diversitatea. Sperăm că v-a plăcut „transmisiunea” noastră de imagini și impresii, iar acum nu avem decât să așteptăm cu mult entuziasm ediția de anul viitor a celui mai important festival din partea noastră de lume, care se anunță a fi plină de schimbări. Așteptăm cu (ne)răbdare să vedem despre ce va fi vorba.

Post a Comment