Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Review Phoenix “Sinteza – Rapsodia”

Aseară am avut privilegiul de a fi prezentă la Palatul Culturii la concertul Phoenix, cei care au reușit o sinteză între ciclul Anotimpurilor prezente pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” și Rapsodia 1, emblematică pentru George Enescu.

Concertul a fost sold out, iar sala era aproape plină. Fiecare persoană venită și-a ridicat de la intrare CD-ul Vino, Țepeș!, după care a asistat la două ore de muzică de calitate. Cu ocazia aceasta, am aflat că pe lângă Phoenix care fac anul acesta 56 de ani, Radio România Mureș împlinește 60 de ani.

Membrii formației au fost însoțiți de violonista Lavinia Săteanu care a completat cu succes grupul format din doi chitariști (Nicu Covaci și Cristi Gram), un basist (Vlady Săteanu – care este chiar soțul Laviniei), Dzidek Marcinkiewicz la clape, solistul Costin Adam și surpriza serii (ceea ce s-a văzut și din reacția publicului), puștiul de 17 ani (care face deja parte din formație de 3!! Ani), bateristul Flavius Hosu. Nu m-aș mira să fie viitorul Țăndărică. Bate la tobe de la 2 ani și a concurat la Next Star, iar solo-ul său de final s-a lăsat cu strigăte și aplauze furtunoase.

Muzical, concertul a fost încântător, cu toate că pe alocuri vocea solistului se cam pierdea.

Și-au cântat toate piesele clasice în afară de Andrii Popa, ridicând publicul în picioare la Fată verde, Mugur de Fluier, Baba Novac și În umbra marelui urs și încheind la bis cu Phoenix (sau Fie să renască, cum este mai cunoscut), iar interludiile de vioară cu melodiile lui Enescu au mers direct la suflet.

Fiecare membru și-a etalat cu câte un solo talentul în ultimele 25 min din concert, parte care mie personal îmi place întotdeauna la show-urile rock.

A fost puțin ciudat să asist la un concert de acest gen la Palatul Culturii, stând confortabil pe un scaun, fără a simți corpurile încălzite ale celor din jur lipindu-se de mine în timp ce dau pe gât berea care demult nu mai e proaspătă. Dar a fost ceva diferit. Media de vârstă a fost destul de ridicată bineînțeles, oamenii au venit să își depene amintirile din cămin și liceu.

Mulțumim celor de la Phoenix pentru un concert de excepție și îl aștept și pe cel de mâine din Office cu Țăndărică și Ioji Kappl să fiu sigură că săptămâna aceasta prind aproape întregul Phoenix vechi, chiar dacă pe bucăți 😀

Rock on! 🤟

Foto: Grávuly Vilmos Szilárd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *