Recycling Squad, sau ce fac liceenii tîrgumureșeni pentru a aduce schimbarea în propriul oraș?
Recunosc că nu am mai auzit în ultima vreme atât de mulți „oameni mari” care să-i vorbească de rău pe cei din generațiile mai tinere. Știți voi…replicile alea de tipul „O să ajungem muritori de foame dacă o să trebuiască să trăim de pe urma tinerilor ăștia.” sau „Generațiile astea tinere care vin parcă tot mai bătute-n cap îs.”, sau poate „Nici viitorul nu mai e ce-a fost.” Totuși, tinerii nu se bucură încă de foarte multă încredere, în general, când vine vorba de puterea lor de a schimba ceva în societatea din care fac parte.
Și eu fac parte din generația millennials din Tîrgu-Mureș, și cred foarte mult în forța tinerilor de a aduce un suflu nou în urbea noastră, așa că astăzi m-am gândit să vă zic câteva lucruri despre un proiect îndrăzneț, conceput și coordonat de la cap la coadă de o echipă de liceeni tîrgumureșeni. Este vorba despre Recycling Squad.
Totul a pornit dintr-o tabără
Da…avem noroc că în țara asta sunt și organizații care lucrează din greu să activeze acest potențial uriaș pe care-l au liceenii de acum. În luna august, orgnizația Școala de Valori a organizat în județul nostru, în comuna Șăulia, o tabără mai aparte: GROW Summer Camp.
Tabăra de anul acesta, cea de-a doua de altfel, a avut ca laitmotiv hashtag-ul #GameChangers. Doar ca să vă fac o idee despre ce s-a întâmplat acolo, vă voi da niște cifre reprezentative: 5 zile de tabără, 103 participanți din 15 orașe, 5 traineri români, 5 traineri internaționali (din Bulgaria, Grecia, Armenia, Brazilia și Egipt), zeci de ore de sesiuni de educație nonformală, zeci de activități de team building, zeci de prietenii legate, sute de zâmbete.
Inițial nu am vrut sa merg în tabara GROW Summer Camp, din lipsa de timp și deoarece nu înțelegeam ce îmi poate oferi mai mult decât experiența GROW normală. Am aplicat la insistențele prietenilor, și nu am regretat nici o secundă. Nu prea știu cu ce sa încep, deoarece am avut foarte multe de câștigat: prietenii deosebite cu oameni din toată țara, oameni care își doresc să facă o schimbare în bine și chiar luptă pentru ceea ce vor, cu care am găsit puncte comune acolo unde nu mă așteptam; o experiență deosebită care m-a scos total din zona de confort, care m-a facut să simt că am trait intens acele zile și că m-am bucurat într-adevar de viață, și nu în ultimul rând, am invățat. Am învățat lucruri despre lumea din jurul meu, despre mine însămi, și am reușit să îmi dezvolt anumite abilități și caracteristici care erau destul de limitata în trecut, lucru care mă bucura nespus de mult și mă ajuta să fiu motivată în ceea ce fac și ce îmi doresc să fac pe viitor.
– Diana Furnea, elevă la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”
Evenimente cu impact pozitiv în comunitățile locale
În tabără, ca urmare a activităților și a tuturor noțiunilor însușite de taberiști, și pentru a pune în practică toată informația acumulată, liceenii au o primit provocare cât se poate de interesantă: să conceapă și să organizeze, în maxim 2 luni de la terminarea taberei, o serie de evenimente care să aibă un impact pozitiv în comunitățile locale din care ei provin.
Au rezultat peste 10 inițiative îndrăznețe, iar printre acestea s-a numărat și Recycling Squad.
Totul a început în GROW Summer Camp, în mijlocul unui brainstorming. Recycling Squad este un concept la care mă gândeam de foarte mult timp, doar că nu știam de unde sau cum să incep. Am găsit în acel moment oportunitatea de a-mi expune ideea. Știam că sunt înconjurată de oameni care își doresc să schimbe lumea chiar și prin cele mai mărunte acțiuni. Spre uimirea mea, toata lumea a devenit entuziasmată de această simpla idee, și așa s-a ajuns la primul eveniment Recycling Squad. Despre ce este vorba? Despre tineri care își doresc să ecologizeze și să acționeze acum, gândind departe și privind imaginea de ansamblu.
– Julia Maior, elevă la Colegiul Național „Unirea”
Recycling Squad, o dovadă
Cine sunt organizatorii?
Suntem un grup de adolescenți care a creat și conduce o campanie de conștientizare și ecologizare, adresată în special liceenilor.
Și…de ce își ocupă timpul cu lucruri de genul ăsta?
Deoarece întelegem importanța problemei, vrem să facem o schimbare în orașul nostru în acest sens, și consideram ca e “cool” să ai grija de mediul înconjurator.
Primul eveniment al „brigăzii” va avea loc sâmbăta asta, 08.10, ora 11:00, și va consta în vizionarea unui material video pentru a înțelege amplitudinea problemei poluării la nivel mondial, iar apoi se va da startul la o acțiune organizată de colectare a deșeurilor de la nivelul orașului, pe o serie de trasee pregătite în avans.
Pentru mine proiectul Recycling Squad e ca un copil pe care „l-am crescut”, și în care am investit de la început. Totul a început cu o idee scrisă pe hârtie, și a ajuns pana acum, în ultimele zile de promovare. Sunt extrem de fericit ca sunt membru al echipei de organizare și că am reușit să ajut ca acest proiect să devina realitate. Pe lângă lucrurile noi pe care le-am învăț și prieteniile care s-au conturat – și care cresc treptat – simt că ajutăm lumea să devină un loc mai bun doar prin simplul fapt că ecologizăm câteva zone dintr-un oraș mic. Să nu uitam că Roma nu s-a construit într-o zi, prin urmare trebuie să ne implicăm în organiazarea acestui proiect pentru un viitor mai sănatos și mai luminos.
– Raul Mărginean, elev la Colegiul Național „Unirea”
Vreau să vă spun ceva: nu, ăsta nu e un caz izolat de implicare reală a tinerilor în aducerea unei schimbări pozitive în comunitate. Poate voi părea puțin tranșant, dar tinerii millennalis contribuie mult mai mult la schimbarea aia mult așteptată și discutată decât „cei care prind rădăcini pe scaunele lor”.
De ce? Simplu: ei s-au săturat de vorbe, așa că s-au hotărât să treacă direct la fapte.