Top 5 branduri made in Mureș
De multe ori ne uităm la orășelul nostru gândindu-ne că e cam mic și cam trist, nu apar idei noi, nu avem forfota aceea, diversitatea, culoarea, nu e…. Cluj. Ei bine, nici nu trebuie să fie! Și la drept vorbind, avem brandurile noastre super-cool care au pornit din târg și au ajuns departe, mari și tari.
1 Donuterie
Acum 4 ani eram înnebunită de sumedenia de selfie-uri cu gogoși colorate pe care și le puneau toți pe Facebook sau Insta din locul ăla nou apărut pe Bolyai. Însă acel loc nou apărut s-a dezvoltat la rang de afacere la nivel național și mai nou, internațional. Cei care au fondat Donuterie sunt Marius Muntean (CEO-ul afacerii în prezent) şi Andra Otava (COO), foşti colegi la Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca. După succesul din Târgu-Mureș, s-au orientat pe piața din Cluj și sunt convinsă că și voi râdeați ca și mine de pozele cu cozi imense de la Donuteria de acolo care circulau pe rețele de socializare la un moment dat.
Ce fac acum? Donuterie a devenit o adevărată franciză (chiar dacă au fost reticenți la început) și s-a extins și în afară, în Franța. De ce merge? Este un produs de calitate, cu aluat făcut chiar de ei, creme și umpluturi delicioase, decorate în funcție de sezon (eu sunt ahtiată după alea în formă de păianjeni de Halloween) ca la americanii noștri de care ne place atât și transmit acel vibe tineresc, prietenos, care la momentul actual este exact ceea ce se dorește de la orice business care se respectă.
2 Hotel Privo
Știm cu toții de Privo și majoritatea am fost acolo măcar o dată să vedem despre ce se vorbește atât de mult. Cu un design elegant, mărturie fiind premiile ca „Luxury Business Hotel” sau „Best Luxury Design Hotel – Global Winner” câștigate ani de-a rândul, hotelul sub conducerea Adinei Plopeanu reprezintă exact acea picătură de high class care lipsea orașului. Arhitectura și amenajarea hotelului au fost gândite minimalist, cu suprafețe calme și întinse. S-au folosit o serie de materiale naturale și high-tech, cum ar fi piatra, betonul aparent, sticla, serigrafiile sau corianul în care se caută îmbinarea între nou și spațiul originar.
Însă ca mureșeni, nu ne interesează neapărat designul camerelor, ci bucătăria. Iar în ceea ce privește bucătăria… putem cu toții fi de acord că e genială. Nu pentru buzunarul studentului de rând, felurile preparate sub atenta supraveghere a lui Henrik Sebok impresionează prin gust și design. Combinațiile sunt uluitoare și încă nu am auzit persoană care să plece dezamăgit de la o cină la Privo. Produsele sunt proaspete, organice, iar felurile sunt însoțite de vinuri atent asezonate de către somelierul Marius Danciu. Dacă încă nu ați trecut pragul restaurantului, vă recomand pentru început să mergeți la un eveniment culinar organizat de ei (însoțit de vinurile din crama lor, bineînțeles) să vă familiarizați cu locul și tipul bucatelor specifice restaurantului.
3 J’ai Bistrot
J’ai a împlinit chiar luna aceasta 7 ani și cu această ocazie mi-am reamintit sentimentul de beatitudine relaxată când am descoperit acea terasă superbă cu muzică chill, beculețe agățate de copacii plini de fructe zemoase și chelneri cu care îți era mai mare dragul să stai de povești. J’ai Bistrot s-a mai schimbat între timp; e mai hip, mai fancy, dar la fel de prietenos, primitor și încă te atrage cu zmeurica și pofta lor de viață.
Prin poarta portocalie au trecut mulți clienți și mulți prieteni, și totul se datorează echipei formate din barmani veseli, conducerii – Corina Gliga și Alina Grama Rump și, bineînțeles designerului Mihai Grama. El este cel care a dat J’ai-ului o nouă față. Cu apariții în publicații de design și arhitectură, Mihai nu dezminte și livrează de fiecare dată designuri avangardiste care sunt și calde în același timp. O fi mișto scaunul ăla, dar nu pare bibelou și îți vine să te și așezi în el că știi că va fi confortabil. Să nu uităm nici de Bristena care ne trimite săptămână de săptămână postcards from J’ai prin care îți face poftă să tragi o plimbare relaxată până în Piaţa Mărăşeşti, să sorbi o cafeaua casei și să mănânci un sandwich delicios. All in all, J’ai Bistrot este înainte de toate oamenii care îi calcă pragul, iar ei reprezintă același crowd dornic de o muzică bună și o bere rece, ca acum 7 ani.
La mulți ani, J’ai!
4 AVi Cola
Avi e gura aia de aer proaspăt pe tărâmul electronic pe care și-o doreau foarte mulți și au primit-o. Realizat în 2004 de arhitectul Attila Kim și premiat la Bienala de Arhitectură București, este considerat a fi un spațiu dual. „Fizic arată spectaculos, iar dimensiunea virtuală este imaginată ca un port de conectare.” ne spun Telekom Beats despre club.
Un loc în care intri seara și nu mai ieși până dimineața, Avi e preferatul tuturor fanilor muzicii electronice și este considerat a fi unul dintre cele mai bune cluburi underground din țară de către Telekom Beats sau Igloo design. Cu un sistem audio Funktion One, Avi te poate teleporta în altă lume doar prin muzică. Dacă vrei să-l vizitezi, nu uita de ochelarii de soare pentru că, garantat, o să pleci de acolo abia dimineața.
5 112 Coffee & Co.
Ne-am gândit că ar fi drăguț să apară și un new entry pe listă și am deliberat să fie această nouă cafenea de specialitate deschisă chiar în centru. Designul localului este unul minimalist, dar fresh, în buricul târgului, iar dacă vrei să stai mult, poți da fuga la ușa vecină să scoți o carte de la bibliotecă. Totul este handmade, de la podea la mobilă, iar designul nordic, minimalist îi aparține lui Ștefan Păvăluță. Cei doi care au pornit această afacere sunt Dorin Ogleja și Istvan Zsigmond. Ca o noutate super mișto, dacă vrei să iei cafea acasă, ei te învață cum să o prepari exact cum trebuie.
Istvan spune că ceea ce îi diferențiază este „Cafeaua de specialitate, modul de preparare, cafea de origine de la ferme – ex. Etiopia, Burundi, Columbia, Panama – și, nu în ultimul rând, cafea prăjită în Mureș.”
Băieții chiar au de toate și dacă vreți să le descoperiți felurile de cafea, puteți merge la o poveste, la o cafea, subiect sigur veți avea. Pentru mai multe detalii, go here. Noi spunem că au potențial și ne-ar plăcea să îi vedem extinși și în alte orașe.