Târgu Mureş
15 Jul, Monday
33° C
TOP

Ce este în Cluj şi lipseşte în Mureş

Am fost weekendul acesta în Cluj şi la sugestia lui Mihai, vin cu guest post despre Cluj. Mai exact, despre ce mi-a plăcut la ei , şi lipseşte în Mureş.

Acum, dacă e să fiu sinceră, sunt multe lucruri care în Cluj sunt făcute mai bine decât la noi. De exemplu viaţa de noapte, acolo şi la 1 dimineaţa te simţi ca în staţiune, pe când la noi, la ora aia pe stradă se găseşte eventual vreun liceean rătăcit.

Dar nu despre asta vreau să scriu, ci despre un concept ce la noi a rămas doar la statutul de imitaţie. În Cluj, sunt în Piaţa Muzeului o mulţime de terase, unde să îţi petreci cu drag orice moment al zilei. E perfect pentru cafeaua de dimineaţă, pentru ceaiul de la ora 5, sau pentru berea de seară :). Ca şi spaţiu m-a surprins că nu e foarte mare, dar totuşi terasele sunt destul de multe. Nu se ridică la rangul Sibiului, acolo unde o întreagă alee pietonală e pistruiată cu terase, dar oricum e hottest place în town unde să te bucuri de o băutură în aer liber (exceptând Piezişa studenţilor). Aici intervinte marea mea supărare, pentru că şi la noi în oraş există un spaţiu, muuult mai mare decât clujeana Piaţă a Muzeului, şi anume Piaţa Teatrului, împodobită cu exact două terase, care ocupă cam 10% din întreg spaţiul şi în rest doi pomi şi 3 bănci. Pe timp de vară Piaţa Teatrului ar trebui să fie sufocată cu terase şi nu “dezbrăcată” cum e acum.  Mereu îmi dă un sentiment de tristeţe atunci când văd că în alte părţi se poate.

La capitolul produse, nimic ieşit din comun, însă la capitolul preţuri aş avea de comentat. Sunt mai mari, clar, nu surprinde pe nimeni acest detaliu. Dar de menţionat că Square şi Incanto de la noi, sunt chiar în coasta teraselor din Cluj, adică dacă la ei o limonadă care e gustoasă şi arată foarte bine e 11 lei, la noi în centru e vreo 9-10 lei.

Ultimul aspect pe care vreau să îl împărtăşesc, este legat de arhitectura deloc întreţinută din respctiva piaţă. Mai toate clădirile aveau tencuiala căzută, şi sincer, deranja vizual. Tg Mureşul chiar e un caz fericit, nu prea sunt situaţii nepeticite, central vorbind.

Cam atât despre paralela Cluj-Mureş. Mi-a plăcut la ei, şi revin acolo cu plăcere de fiecare dată, dar nu l-aş schimba cu Mureşul niciodată. Tot al nostru e mai frumos, şi mă bucur să pot afirma acest lucru public.

Câteva poze aici. 

Comments (3)

 • mihai

  si la noi s-ar putea face ceva in piata teatrului…. daca ar lasa primaria… dar no…

  reply
 • Lia

  mai e si kaldi…
  da’ oricum in mures nu ai avea destui clienti pt 10 terase in piata teatrului cand mai sunt si cele din piata trandafirilor (adica la 5 pasi)

  reply
 • carmen

  NU ai ce compara! M-am nascut si am crescut in Tg Mures, am facut 5 ani de facultate in Cluj iar in prezent locuiesc in Bucuresti. Oricat de drag mi-ar fi orasul natal, este o naivitate sa compari cele doua orase din punctul acesta de vedere… niciodata Tg Mures nu va vibra precum orasul de sub Feleac.

  Adm Locala nu are de a face cu acest aspect, daca ar exista cerere in acest sens crede-ma ca lucrurile s-ar rezolva, toata lumea ar avea numai de castigat, doar ca orasul nu are stofa de asa ceva… nu ai de unde sa vezi diferenta daca nu traiesti intr-un oras studentesc…

  Pe de alta parte, exagerarea si nesimtirea comerciantilor (referitoare la numarul de terase) este de-a dreptul suparatoare..si aici ma refer la centrul vechi din capitala, unde ai spatiu doar de 1 m (fara sa exagerez) intre terese. Ce e mult strica!

  reply

Post a Comment