17 Jun, Monday
0° C
TOP

De vorba cu Claudiu Şomfălean , antrenorul campionilor judeţeni la fotbal în Cupa Coca Cola

Claudiu Şomfălean, e profesor de Educaţie fizică şi  Sport la Colegiul economic “Transilvania” şi are licenţă de antrenor de fotbal.  Are 5 ani de învăţământ şi o experinţă mare în fotbal. A jucat în divizia A şi B, ASA Tg Mureş, Gaz Metan Mediaş, Inter Sibiu. Echipa liceului s-a clasat prima pe judeţ în cadrul Cupei Coca Cola la fotbal de sală aşa că am mers să schimbăm câteva vorbe cu antrenorul mai ales că de aproape 1 an echipele dânsului sunt tot timpul pe podiumul competiţiilor la care participă.

Cum e să ştiţi că aveţi cea mai bună echipă de liceu din judeţ?

E bine, vrem să ajungem la faza naţională, avem un moral foarte bun. La competiţia anterioară (NR: Campiontul Mondial al liceelor, faza zonală) am ratat la mustaţă calificarea la faza naţională, am pierdut finala cu Oradea la penalty-uri şi trebuie să menţionez că ei erau cu echipa formată 100% din profesionişti, jucatori legitimaţi la cluburi de fotbal.

Care sunt diferenţele dintre competiţiile de fotbal, cum e Cupa Liceelor Coca Cola şi campionatul românesc de exemplu?

Păi în primul rând suporterii sunt altfel.  La noi vin elevii, vin părinţii, vin prieteni. Este foarte multă pasiune dar e mult mai pozitivă. Anul trecut era plină sala polivalentă la semifinale şi finală.  Chiar Galeria liceului nostru a câştigat un premiu pentru cea mai bună galerie anul trecut, Deci există pasiune şi trăire doar ca e mult mai frumos şi mai civilizat, zic eu. Însă fiecare liceu îşi aducea galerie… e o atmosferă pe care nu o vezi de exemplu la meciurile din campionatul profesionist.

Care e satisfacţia dumneavoastră ca antrenor din participările la astfel de competiţii?Cupa Coca-Cola

Eu ca profesor, pentru ca e diferită calitatea mea de cea antrenor, pentru că nu lucrez cu profesionişti ci cu elevi care joacă din plăcere la nivel de amatori. Deci satisfacţia o văd pe chipul elevilor mei când reuşesc să câştige o competiţie mai ales că ajung să aibă rezultate şi  se bucură sincer şi devin mai motivaţi, muncesc mai mult şi se şi dezvoltă o pasiune pentru sport.

Câţi elevi din lotul liceului sunt legitimaţi la cluburi de fotbal?

Eu am un lot de 15 elevi, la colegiul economic  din care doar 5 sau 6 sunt legitimaţi la cluburi sportive. Restul vin din plăcere şi practică fotbalul doar la şcoală în timpul programului sau la sesiunile de antrenamente pe care le fac cu echipa înainte de competiţii.

Care e spiritul în liceu acum că sunteţi agrenaţi în această  competiţie?

Păi tot liceul vibrează, facem afişe, lumea vine la meciuri, galeria se antrenează. Dar să ştiţi că  timpul facem reclamă echipelor noastre împreună cu colega mea Szasz Marta.  Pentru că trebuie să vă spun că pe lângă fotbal avem şi echipe de handbal şi baschet. Chiar acum echipa de băieţi a luat locul 2 zonal şi fetele locul 3 zonal. Promovăm sportul în toate formele lui şi chiar avem şi susţinerea conducerii liceului nostru.

Cum îi atrageţi totuşi pe tineri să participe la sport? mai ales că mă gândesc că pe vremea mea tot timpul încercam să chiulim de la sport.

Păi asta ţine şi de flerul fiecăruia… eu nu oblig pe nimeni să facă sport dar ştiu să intru în mintea lor. Am şi avantajul că lucrez de mult timp cu tineri de genul acesta de mult timp şi să zicem că mi-am ceva experienţă aşa că ştiu să să-i motivez şi să le trezesc pasiunea.

Spuneţi-mi ce cred tinerii despre sport? există mitul ăsta cum că tinerii nu mai vor să facă sport.

Sincer, ei vor sport. S-ar putea să vă suprind dar chiar vor sport. Dacă îi întrebaţi pe ei ar trebui 3-4 ore de sport pe săpămână. Într-adevăr parcă generaţiile astea (NR. De liceu) par mai leneşe. Însă ar trebui şi societatea să-i stimuleze, să-i sprijine pentru că ei vor. Acuma ca să o spun aşa mai neoficial, la mine cel puţin, vin şi cei care chiulesc de la alte ore. Pentru că le fac ora interesantă.

Şi ultima întrebare …. cum credeţi că va fi mai departe Cupa Coca Cola, la faza zonală?

Mă aştept să fie mai greu dar avem încredere şi sperăm să câştigăm zona. Acuma eu nu cunosc celelalte echipe dar o să vedem. Avem şi avantajul că zonalele se ţin la noi la Tg Mureş, la Sala Polivalentă, pe 27-28 aprilie şi sperăm să vină publicul mureşean ca să ne susţină.

Noi le urăm baftă şi ne vedem cum ei la faza zonală. Poze de la meciurile din faza judeţeană a Cupei Coca Cola găsiţi aici

Post a Comment