Târgu Mureş
24 Apr, Wednesday
17° C
TOP
Tonitza

Expoziție – „Imagini ale copilariei” de Nicolae Tonitza, din 1 martie la Muzeul de Artă

Cu ce eveniment asociați, oare, Muzeul Județean Mureș? Cel mai probabil cu Noaptea Muzeelor, care e un eveniment așteptat de toți târgumureșenii an de an. Totuși, cea mai importantă instituție de cultură a județului nostru are multe alte proiecte de-a lungul anului. Anul acesta programul expozițional începe în forță cu o expoziție dedicată creației pictorului interbelic român Nicolae Tonitza – Expoziția „Imagini ale copilăriei” cu vernisajul pe 1 martie.

Tonitza

Un proiect cu viziune

Demersurile pentru realizarea expoziției au fost demarate acum mai mult de un an, după cum a precizat chiar Soós Zoltán – directorul Muzeului Județean. Pasul inițial, esențial înfăptuirii expoziției, a fost achiziționarea lucrării „Odaia copiilor” a aceluiași Tonitza. În jurul acesteia s-a conturat toată această inițiativă, care poate fi considerată ca fiind de talie națională. Conform organizatorilor, majoritatea lucrărilor vor fi prezentate pentru prima dată publicului târgumureșean amator de frumos, fiind împrumuturi din partea a 12 instituții naționale de cultură și a 30 de colecționari privați.

 

Anti „Nu Atingeți!”

Muzeograful Cora Fodor a pus accent pe caracterul destins pe care expoziția îl va avea, precizând că se dorește o întrepătrundere între formal, element regăsit în toate galeriile de artă, și ludic. În acest sens, pe lângă cele 5 săli expoziționale în care vor fi prezentate lucrările plastice și grafice pe tema copilăriei aparținând pictorului celebrat, organizatorii vor mai pregăti o sală distinctă dedicată exclusiv jocului: puzzle-uri, cuburi, animații și încă câteva surprize. Aceste jocuri, trebuie menționat, nu vor fi gândite doar pentru cei mici, ci și pentru cei mari, dar care încă își păstrează viu spiritul inocent.

Retusare schite

Valori înrămate

Nu-i așa că tuturor ne plac cifrele când vine vorba de partea financiară a unor astfel de proiecte? În cazul de față, se poate spune că ele sunt cel puțin impresionante. Lucrările pe care le vom putea admira cu toții de la 1 martie, însumat, valorează undeva la €4 milioane, iar investiția muzeului în tot ceea ce înseamnă logistică, amenajare, și conceptualizare s-a apropiat de suma de 200.000 RON. O investiție solidă în domeniul cultural al urbei, la propriu.

 

Perioada de desfășurare a expoziției este din 1 martie până în 1 iunie, adică exact 3 luni, iar tîrgumureșenii se vor putea bucura de ea și în cadrul Nopții Muzeelor, care va avea loc în luna mai.

Presa la Tonitza

Credite foto: Cătălin Neag

Post a Comment