La Heineken
Mie mi-a placut foarte mult vizita la fabrica Heineken din Mures, a fost forte interesant si mi-a placut si prezentarea de dinainte si showul de dupa. Paula a povestit deja ce s-a intamplat, eu vreau sa scriu cateva chestii despre fabricarea berii:
Prima data am vazut unde se incepe preocesul de fabricare a berii, adica unde intra camioanele cu materia prima. Camioanele cu orz sunt cantarite dupa care sunt descarcate in niste silozuri uriase. Dupa ce orzul este curatat si spalat se macina si este amestecat cu apa in niste recipiente uriase. Tot ce este nesolubil (de ex coaja) se transforma in furaj pentru animale, restul devine bere.
Mustul este fiert cu drojdie si hamei. Drojdia transforma amidonul(zaharul) in alcool iar hameiul este responsabil pentru “gustul puternic si amarui”. Din pacate tot acest proces se intampla in niste recipiente uriase asa ca nu am vazut mare lucru, numai niste vase mari din inox si o gramade de tevi
A fost foarte interesant si sectia de imbuteliere unde sticlele de peturi zburau peste capul nostru cu o viteza foarte mare inainte sa fie umplute. Sticle sunt facute din niste eprubete de plastic care sunt suflate cu 40 de atmosfere. La capacitatea maxima se pot umple 18000 de sticle pe ora in fabrica din Ungheni. Pe langa linia de peturi este si o lnie de doze unde sunt imbuteliate berile Ciuc fabricate la Miercurea Ciuc.
şi câte ceva concluzii de la Mihai pe scurt cu scuzele de rigoare că n-avea chef să facă un articol separat:
- cea mai naspa chestie care probabil nu o sa apară niciunde: la întrebarea legată de aprovizionarea cu hamei local toată trupa de big managers au fost pe lângă subiect. Nu știau nici cantități , nici prețuri , nici surse. au bagat-o într-un final pe aia cu e secret…. bla bla bla. really now? şi starbucks când se laudă că ei cumpără doar cafea de nush ce producători sunt fraieri?
- a doua chestie e ca apa e apa obișnuită de mureș …. acum știm de unde vine gustul puternic și amărui pe lângă hamei.
- toată implicarea în comunitate și parteneriate heineken se rezuma la fix două proiecte într-un an din care unul e cel cu rastelurile de biciclete,un fel de fix pix. am auzit de atâtea ori repetat cuvântul parteneriat si comunitate de m-am plictisit…. nu există heinken în comunitate(la noi în zonă).
- orice bere poate fi nefiltrată… producătorul decide dacă o pune în comerț sau nu așa.
- peturile de bere înainte de a fi umplute arată ca niște eprubete and that’s rili cul!