Târgu Mureş
18 Jun, Tuesday
25° C
TOP

Mai bea cineva Silva?

Tocmai am ajuns acasă de la Mişu  unde am fost la o poveste aşa lejeră cu prietena mea şi un amic. E prima dată când am băut bere la Mişu… că na acolo lumea merge pentru cafea. Şi stăteam aşa şi mă gândeam că şi la el ca şi la alţii berile premium sunt străine. Că e olandeză, italiană, germană sau orice altă naţie …. premium, lux ce vrei tu … musai să fie străină.

Eu fiind mureşean, am copilărit pe lângă Reghin , în comuna Aluniş …  Şi ştiu că era o vreme când Silva era mama şi tata berii din România, fabricată la Reghin. Nu era terasă prin oraşe care să nu aibă umbrele cu Silva. Pe vremea aia Silva era lux şi nu vorbesc de berea neagră, era bere blondă. Cred că aveau la un moment dat  şi un slogan ceva de genul “Recunoaşte Valoarea”. aaaa şi înainte  de asta când eram suficient de mic ca să n-am voie să beau bere era “Ispita Blondă” sau ceva asemănător.

Adevărul e că asta era berea Silva. Doar cine se respecta , cine ştia să bea bere , cine dorea să-i savureze gustul , aceştia erau consumatorii de Silva. Iar pentru noi mureşenii era brandul de bere de suflet. Eu ţin minte cât de surprins am fost să aflu că reclamele de la TV erau la o bere care se făcea la Reghin.  Înainte de revoluţie din câte ştiu eu era singura bere produsă pentru export.

Dar pe vremea aceea nu aveam beri străine sau erau foarte puţine. Pe vremea aceea parca oamenii aveau încă sentimentul de apartanenţă la oraş, la produsele locale.  Pe vremea aia ne mândream cu produsele făcute de oameni pe care-i cunoşteam. Prin comunele de lângă Reghin şi în oraş era imposibil să nu cunoşti pe cineva care lucra la fabrica de bere.  Mi se pare că am uitat de valorile noastre locale şi ne uităm doar la produsele de import. Chiar mă gândesc cu tristeţe că a fost una din mândriile mureşene care a dispărut oarecum…. cel puţin din conştiinţa noastră.

Cine îşi aminteşte de vremurile de glorie ale berii Silva? Eu eram prea mic atunci ca să am voie să beau bere dar aş fi tare curios să aflu cum era atunci. Din câte îmi amintesc erai cineva dacă aveai la petrecerea de majorat Silva.

Comments (7)

 • liviu

  Tin sa te contrazic putin , Silva nu era singura bere de export , mai era si Ciuc si URSUS , chiar daca nu se stia prea mult in tara de ele se stia in afara de ele , alte beri bune de pe vremea aia mai sunt Harghita , Timisoreana , Bucegi ..chiar daca se pare ca sunt berile alea “ieftine” ele sunt cele mai vechi si candva au fost renumite , oricum interesant articolul .Bafta!

  reply
  • Nikki

   Ai uitat sa o mentionezi pe cea mai buna: Azuga!

   reply
 • Gil

  Berea Silva trebuia sa fie ce sunt carnatii de Plescoi, magiunul de Topoloveni, covrigii de Buzau etc. O marca pur romaneasca. Pacat, pacat, pacat !… (“Noi nu ne vindem tara !”, cica… )

  reply
 • Snake_

  Eu chiar acum savurez o Silva si din punctul meu de vedere este singura bere 100%premium de pe la noi, asa ca ar trebui mai mult promovata si recomandata turistiilor straini

  reply
 • dd

  eu sunt consumator de bere silva,eram curios cine o produce si asa am gasit articolul,o bere buna pentru ca e romaneasca!

  reply

Post a Comment