18 Jun, Tuesday
0° C
TOP
Unde ieşim la munte? - Trasee montane din judetul Mures si imprejurimi

Unde ieşim la munte?

Vara asta trebuie să recunosc că m-am plimbat. Tot la 2 weekend-uri am ieşit undeva. Ce pot să vă spun e că deşi avem o mulţime de munţi şi Trasee montane din judetul Mures si imprejurimi sau prin împrejurimile judeţului cu excepţia câtorva rar sunt vizitate de Turişti, unde ieşim la munte?

Cel mai vizitat din judeţ cred că este de departe traseul “scaunul Domnului” iar din apropiere Cheile Turzii. Locuri frumoase dar mie nu-mi place înghesuiala….

Vârful zespezel

e un traseu frumos şi uşor. Imaginea de sus e foarte spectaculoasă şi merită chinul de la final. Sunt mai multe trasee dar ce pot să va spun că toate pleacă din Stânceni Neagra. plecaţi cu trenul de 7 din Mureş şi vă întoarceţi lejer cu cel de 6 după masa.

Cheile Turzii

sunt uber spectaculoase …. şi pe lângă plimbatul prin chei care nu ia mai mult de o ora jumate dus întors sunt o mulţime de trasee de căţărare. O să vedeţi mulţime de alpinişti pe acolo care se urcă pe pereţii cheilor.  Nu prea ştiu cum ajungeţi acolo decât cu maşina , drumul vă ia cam o ora jumate. Aproape ,lejer , frumos. deşi nu e chiar zonă de munte 😉

Cheile Turenilor. Aici e super aventură dacă sunteţi amatori de explorare. peisajul e foarte sălbatic iar traseul nu e marcat… sau marcat foarte puţin. Se ajunge prin localitatea Tureni din Judeţul Cluj. mai este o cale de acces pe partea cealaltă dar nu ştiu exact pe unde.  partea faina e că dacă pleci de sus eşti foarte motivat căci jos te aşteaptă un birtuţ cu bere şi mici. 🙂

Pietrosul Călimanilor

Acesta e probabil cel mai greu traseu de la noi din judeţ. Dacă îl parcurgi dinspre lunca bradului diferenţa de nivel e de vreo 1500 de m. Traseul e lung deşi se poate parcurge într-o zi dacă se urcă cu maşina până la cabana de la Intersecţia văii Tihului cu Valea Ilvei.  Altfel dacă plecaţi pe jos din Lunca Bradului va trebuie minim 2 zile pentru urcare. oricum e un efort foarte mare iar satisfacţia de a reuşi, cu toate durerile , e priceless.  Aseară am venit de pe vârf. ideea e că dacă aveţi cort din Şaua Negoiului se pot face mai multe Vârfuri… multe peste 2000 de m.

Pe vara acesta cred că o să închei sesiunea de expediţii montane că urmează concediul în Germania şi apoi peninsula.

mai ştiţi trasee montane din judetul Mures si imprejurimi? din zona Sovata cum sunt munţii? Unde ieşim la munte?

câteva sfaturi de la un începător pentru un începător via Teodora Cabuţ

Pentru majoritatea Traseelor găsiţi hărţi şi marcajele aferente pe site-ul Salvamont Mureş.

Post a Comment