Târgu Mureş
25 Apr, Thursday
10° C
TOP

Despre Old school – New school

E al doilea an la rând când se organizează la Târgu Mureș un eveniment dedicat educației cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Organizarea, ca și anul trecut, este susținută de Consiliul Județean Mureș, iar formatul evenimentului Old School New School este asemănător conferințelor TEDx unde persoanele invitate încearcă să planteze o idee în mințile curioase ale publicului.

Primii care au urcat pe scenă în fața noastră au fost:  Ioan Mătea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”; Costi Dumitru, Key Account Manager la Pfizer România și Ana Crăciun Lambru, absolventă de UNATC I. L. Caragiale. Mesajul transmis de Ana a fost cel mai puternic – ea având curajul să fie vulnerabilă în fața publicului și să ne relateze sub forma unei povești lupta pe care o duce cu propriile gânduri, cu anxietatea și cât de important este să vorbim despre sănătatea mintală. Ana a avut un moment foarte frumos și emoționant iar ce mi-a rămas mie cel mai puternic întipărit în minte este că „nimeni nu poate excela în propria meserie dacă nu se cunoaște bine pe sine.”

Printre invitați anul acesta s-a numărat și Adi Despot, solistul trupei Vița de Vie care ne-a spus foarte sincer că toți românii pe data de 1 Decembrie laudă România, iar el a venit în fața noastră să o critice, sau mai degrabă sistemul educațional. Mesajul cheie transmis de el, în calitate de părinte, a fost că trebuie acordată mai multă atenție calității cadrelor didactice, iar selecția să se facă mult mai riguros și să fie acceptați în sistem doar acei oameni care are un har pentru meseria de profesor deoarece, și are mare dreptate, profesorii pot schimba cursul vieții copiilor. Doar acei profesori cărora le face plăcere această meserie ar trebui să umple clasele și școlile românești.

Ștefan Pălărie – fondator al Școlii de valori și Bogdan Rațiu – profesor de limba română la liceul Bolyai, au fost invitați pentru al doilea an consecutiv la acest eveniment. Ștefan Pălărie a subliniat că noi toți trebuie să ne adaptăm schimbărilor postdigitale ce ne stau în față cu mintea deschisă. Bogdan Rațiu, având deja o experiență notabilă în sistemul educațional, ne-a transmis că „e nevoie ca societatea să se raporteze diferit la educație (și părinții și profesorii și elevii) și că nu va exista schimbarea dintr-o singură parte doar. Schimbarea presupune distrugerea clișeelor, gândire critică, orientarea spre ceea ce se întâmplă în știința din prezent și expectanțele ridicate față de procesul de învățare.”

În încheiere aș sublinia că m-a bucurat să văd un public mai numeros decât anul trecut, că subiectul educație în România atrage tot mai multă atenție iar ce m-a surprins e că mulți tineri de 18-20 de ani au ales să își petreacă astfel de ziua de 1 Decembrie. Mi-a plăcut.

Mulțumim organizatorilor, ne revedem la anul.

Post a Comment